Duminică, 21-Ian-2018, 3:19 AM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2011 » Ianuarie » 24 » 152 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească
8:01 PM
152 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească
152 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească Acum 152 de ani a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente pentru naţiunea română. La 24 ianuarie 1859 visul românilor din cele două principate, Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a înfăptuit.

Unirea Principatelor Române cunoscută şi ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuzaşi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Totuşi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele ţări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857 a dus la Convenţia de la Paris din 1858, o înţelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.

La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Prima Unire a romanilor din Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca a fost realizata de Domnitorul Mihai Viteazul in anul 1600.

  
Vizualizări: 2455 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0   Spam
1 vicu   (07-Mar-2013 7:07 PM)
moldoveni!!!27 august 1991 moldova a devenit independenta. pentru ce am vrut independenta??? pentru s-o vindem muntenilor??? moldova ca tara exista din 1359. rominia exista din 1877. si noi vrem sa stergem denumirea "moldova" de pe harta si sa uitam ca sintem moldoveni??? sa ne poreclim "romini"? cititi povestirea lui ion creanga "mos ion roata si unirea"

Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]