Vineri, 15-Dec-2017, 11:01 AM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2010 » Decembrie » 1 » 1 Decembrie – Ziua Naţională a Tuturor Românilor
8:49 PM
1 Decembrie – Ziua Naţională a Tuturor Românilor
1 Decembrie – Ziua Naţională a Tuturor Românilor La 1 decembrie 1918, Transilvania se unea cu Regatul României, în urma Adunării de la Alba-Iulia, luând, astfel, sfârşit, practic, procesul de unire a provinciilor istorice locuite în majoritate de români. Din 1990, după căderea dictaturii comuniste, 1 Decembrie a devenit Ziua naţională a României.

Actul politic de acum 92 de ani a fost rezultatul politicii externe româneşti şi al participării României la primul razboi mondial, între 1916 şi 1918, alături de Franţa, Anglia, Rusia şi SUA. Pe fondul dezintegrării imperiilor multinaţionale, otoman şi habsburgic, în contextul revoluţiei bolşevice în Rusia şi al proclamaţiei lansate de preşedintele SUA, Thomas Woodrow Wilson, privind drepturile naţiunilor, se constituiau noi state naţionale pe ruinele acestor imperii.

Vorbind despre unirea provinciilor românesti, istoricul Neagu Djuvara afirma: “Aveam de acum ceea ce s-a numit România Mare. O ţară mai mult decât dublată şi în întindere şi în populaţie şi cuprinzând majoritatea vorbitorilor de limba româna”. Într-adevăr, România şi-a dublat, atunci, teritoriul şi populaţia, ajungând la o suprafaţă de aproape 300 de mii de kilometri pătraţi şi peste 14 milioane de locuitori. Etnicii romani rămâneau, însă, categoric majoritari, însumând 72 de procente din populaţie, în timp ce dintre comunităţile minoritare, stabilite, în timp, în provinciile recent alipite, ponderi mai semnificative aveau maghiarii - circa 8%, germanii şi evreii - câte 4%.

Până la momentul 1918, istoria consemnează paşi premergători - unirea în 1859 a formaţiunilor statale feudale Moldova şi Muntenia, devenite Principate, caştigarea independenţei României în urma războiului din 1877-1878 şi transformarea acesteia, în 1881, în Regat. Ulterior Unirii din 1918 - eveniment calificat, in istoriografia vremii, drept ora astrala a Romaniei - statul naţional unitar suferă pierderi teritoriale mari în contextul celui de-al doilea război mondial. În 1940, la începutul noii conflagraţii mondiale şi după ce alianţele sale tradiţionale cu democraţiile occidentale, Franţa şi Marea Britanie, au devenit caduce, România a fost obligată, sub presiunea simultană a Berlinului nazist şi Moscovei staliniste dar si din cauza propriilor slăbiciuni, să cedeze vecinilor săi, în parte definitiv, circa o treime din teritoriul naţional. Au urmat patru ani de război şi aproape jumătate de secol de dictatură comunistă, ale căror orori au trecut într-un con de umbră momentul de graţie al Marii Uniri.

  
Vizualizări: 1639 | Added by: C_Taniusha | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0   Spam
1 Azael   (26-Oct-2012 4:01 PM)
Salut Alex, Iata observatiile mele, pnertu fiecare fotografie, excluzand-o pe cea de titlu .Poza Doi soldati germani in fata Garii de Nord Blocul modernist de pe fundal este intr-o paragina groaznica astazi.Poza Gara de Nord din alt unghi Turnul nu era in renovare, ci in refacere, din cate stiu, pnertu ca Gara n-a avut mereu aspectul modernist de azi.Poza Nemti cu Mercedes in Piata Universitatii Se vede mica si statuia lui Bratianu din rond.Poza Spre Piata Romana este luata la intersectia bd. Take Ionescu (actual Magheru) cu str. Alex. Lahovary (actuala G. Enescu). Imi place MULT aceasta poza pnertu ca vedem vechiul bloc Casata (cazut in '77) si casele de pe locul actualului bloc Gradinita (cel cu McDonald's).Poza Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu trafic destul de aglomerat atunci. Se auzea acum cativa ani ca vor reamplasa statuia lui Catargiu in locul Lupoaicei, deoarece o reamplasare centrala a statuii pe configuratia actuala a Pietei Romane este considerata dificila .Poza Strada in Bucuresti este strada Academiei, mergand spre bd. Carol I (astazi Regina Elisabeta). Strada Academiei s-a numit si strada Poincare in interbelic. Se vede si blocul Academiei, partea cazuta in '77.Poza Soldati germani pozand langa Arcul de Triumf basoreliefurile Regelui si Reginei erau intr-adevar sculptate in marmura si diferite de cele de azi, insa erau amplasate pe cealalta parte a Arcului. Ce ai tu in poza este partea dinspre Casa Presei cum ar veni, care reprezinta niste personaje pe care eu le denumesc Decebal si Traian .Poza Amintiri din Bucuresti daca nu se bucura el, ma bucur EU Am scris mult, sper sa-ti fie de ajutor si multumesc pt pozele astea!!

Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]