Miercuri, 17-Ian-2018, 0:28 AM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2010 » Aprilie » 28 » A câştigat la CEDO, pentru că a vrut să fie român în acte
11:59 AM
A câştigat la CEDO, pentru că a vrut să fie român în acte
A câştigat la CEDO, pentru că a vrut să fie român în acte Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, ieri, Republica Moldova, pentru faptul că autorităţile moldovene au refuzat să elibereze acte de stare civilă cetăţeanului Mihai Ciubotaru, în care să fie indicată identitatea etnică de român.

Drept satisfacţie echitabilă, Curtea a adjudecat reclamantului 1500 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 3500 euro cu titlu de cheltuieli de judecată.

Potrivit avocatului reclamantului, Janeta Hanganu, clientul său a pretins încălcarea dreptului său la viaţă privată prin refuzul autorităţilor moldoveneşti de a-i permite indicarea identităţii etnice de român, în locul celei de moldovean, în actele sale de stare civilă.

Reclamantul s-a plâns Curţii că deşi părinţii săi s-au născut cetăţeni români şi a locuit la Bălţi, după 1945, autorităţile sovietice au paşaportizat populaţia din Basarabia, indicând la rubrica naţionalitate - „moldovenească”.

Reclamantul a solicitat includerea termenului de „român” la rubrica naţionalitate, dar a fost refuzat, deoarece conform legii moldoveneşti, reclamantul şi-ar fi putut schimba identitatea etnică numai dacă ar fi demonstrat că cel puţin unul dintre părinţii săi dispunea de identitatea etnică română. Însă, în perioada sovietică, populaţia Republicii Moldova a fost sistematic înregistrată ca etnici moldoveni, cu foarte puţine excepţii, conform unor criterii neclare. Astfel, solicitând reclamantului să facă dovada etniei române a părinţilor săi, autorităţile au plasat acestuia o sarcină disproporţionată în contextul realităţilor istorice din Republica Moldova.

Potrivit experţilor, Republica Moldova poate să se pomenească cu un val de condamnări la CEDO vizavi de acest caz.

Sursa: jurnal.md

  
Vizualizări: 1714 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 2
0   Spam
1 cipdeil   (28-Apr-2010 12:24 PM)
applause applause applause

0   Spam
2 grigoritavio   (28-Apr-2010 8:49 PM)
ideia este foarte buna,sotia detine un act de stare civila a bunelului sau datînd din 1938 in care este specificata cetatenia-romana,precis ca este posibil sa dau in judecata statul MOLDOVA ca in certificatul de deces sa fie indicat cetatenia-romana....SUPER applause applause applause

Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]