Vineri, 15-Dec-2017, 11:02 AM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2011 » Octombrie » 28 » Cei care nu vorbesc româneşte nu vor putea redobândi cetăţenia română
6:43 PM
Cei care nu vorbesc româneşte nu vor putea redobândi cetăţenia română
Cei care nu vorbesc româneşte nu vor putea redobândi cetăţenia română COMUNICARE :

Persoanele din Republica Moldova, care au dreptul să redobândească cetăţenia română şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor, dar nu cunosc limba română, nu îşi vor putea valorifica acest drept decât după ce vor poseda cunoştinţe elementare de limba română care să le permită depunerea jurământului de credinţă faţă de România. Declaraţia îi aparţine lui Tiberiu Trifan, ministru consilier, coordonator al Secţiei Consulare, Ambasada României în Republica Moldova.

Potrivit domniei sale, măsura în cauză a fost luată de către autorităţile române, deoarece, în ultima perioadă, atât Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, cât şi lucrătorii consulari se confruntă cu cazuri de persoane care, deşi li s-a aprobat redobândirea cetăţeniei conform legii, se află în imposibilitatea de a rosti jurământul de credinţă, întrucât nu au cunoştinţe minime de limbă română.

„În ultima perioadă, s-a constatat că sunt persoane care nu pot beneficia de dreptul lor de redobândire a cetăţeniei române ca urmare a necunoaşterii limbii române. În conformitate cu prevederile art. 20 din Legea cetăţeniei române, persoanele care redobândesc cetăţenia română sunt obligate să depună jurământul de credinţă faţă de România. Din coroborarea prevederilor legale amintite, cu prevederile art. 13 din Constituţia României, în care se stipulează că limba oficială a României este limba română, se poate trage lesne concluzia că depunerea jurământului se face în limba română.

Pe cale de consecinţă, dacă o persoana nu are cunoştinţe minime de limbă română nu îşi poate valorifica dreptul de a redobândi cetăţenia română, ca urmare a imposibilităţii rostirii jurământului de credinţă. Şi atunci măsura care s-a luat de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi care a fost transmisă tuturor celor care aplică aceste dispoziţii este ca, în situaţia în care lucrătorii cu atribuţii consulare constată că o persoană nu cunoaşte limba română, să fie întocmit un proces verbal în care să fie consemnat acest fapt şi care să fie semnat atât de lucrătorul consular, cât şi de persoana în cauză. În cazul în care persoana revine cu solicitarea de depunere a jurământului în interiorul termenului legal de trei luni şi îndeplineşte cerinţele legale pentru depunerea jurământului, va primi certificatul care atestă redobândirea cetăţeniei. Cererile depuse după depăşirea termenului de trei luni de la data comunicării ordinului ANC vor fi transmise acestei instituţii spre competenţa soluţionare”, a comunicat, ministrul consilier Tiberiu Trifan, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc, luni, 24 octombrie curent, la o masă rotundă cu membrii Asociaţiei Obşteşti „Liga naţională a Notarilor” din Republica Moldova.

Potrivit ministrului consilier, măsura nu îi vizează pe cei care vorbesc limba română, dar scriu cu caractere cirilice.

Sursa: Jurnal.md

Nota:

La 24 octombrie 2011, Bucuresti, ANC a anulat cateva ordine de acordare a cetateniei române, deoarece la depunerea juramantului de credinta persoanele nu au putut citi juramantul de credinta in limba româna.
  
Vizualizări: 2034 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 12
0   Spam
1 liviko   (28-Oct-2011 6:53 PM)
ooooooooo bravo de mult trebuia asa lege amu am sa ma rid de acestea care ,,haciu delati romnschii pasport,,

0   Spam
2 eleonora   (28-Oct-2011 8:04 PM)
bravo!!!! Demult trebuia asa lege!!!! applause applause applause applause

0   Spam
3 tataruion   (29-Oct-2011 9:10 AM)
bravoooooooooooo! de mult trebuea asa ceva, eu care merg la romania de 14 ani inca nu am reusit sa redobindesc cetateniea romina si am si o societate comerciala pe teritoriul romaniei,eu vb la perfectie limba romana la mine fratele meu are cetatanie romina sora mea are cetatanie mama are cetatanie numai eu nu am, si altii care habar nu au de limba romina au cetatanie romina, nu e corect asa ! bash

0   Spam
7 tanassy   (29-Oct-2011 9:45 AM)
poate si vorbiti la perfectie limba romana, dar scrieti cu greseli...
- se merge IN ROMANIA, nu LA ROMANIA.
- nu se spune "LA MINE FRATELE ARE CETATENIE" ci "FRATELE MEU ARE CETATENIE"
sper sa nu va suparati ca v-am zis ...

0   Spam
4 tataruion   (29-Oct-2011 9:13 AM)
flower rah sick snap

0   Spam
5 tataruion   (29-Oct-2011 9:15 AM)
asa le trebue!!!!!!!!!!!!! tongue tongue tongue tongue

0   Spam
6 roscavalentina@md   (29-Oct-2011 9:18 AM)
demult era timpul de a adopta o asa lege,personal am intilnit la consulatul Romaniei la Balti,persoana care in timp ce depunea dosarul nici nu putea sa comenteze cele necesare din motivul ca nu cunoaste limba romina,dar aici depunea dosarul pentru redobindirea cetateniei romane.

0   Spam
8 RUBLEOVA SILVIA   (29-Oct-2011 1:32 PM)
Bravooooo!!! Sunt de acord ,e si normal, si corect!!!!!

0   Spam
9 tataruion   (30-Oct-2011 11:26 AM)
Mai bine te-ai corecta pe tine,si dupa asta sa-i corectezi pe altii!!!

+1   Spam
10 Mircea   (31-Oct-2011 10:36 PM)
applause Demult trebuia aceasta lege ...... si ar trebui sa-i conroleze pe toti cei romanofobi de pasaport ro ,ce fac comentarii foarte urite in adresa romanilor pe saitul de socializare odnoklassniki ca tare timpiti mai sunt la minte si spurcati la gura .... sa-i dezica de cetatenie ro pray

0   Spam
11 elena333   (01-Noi-2011 1:24 AM)
foarte corect

0   Spam
12 Marilenne   (02-Noi-2011 2:43 PM)
cu tot respectul pentru tara noastra romaneasca... macar asa sa fecem selectia intre noi cei cu sange de roman si mancurtii parveniti

Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]