Joi, 22-Feb-2018, 5:59 PM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2014 » Februarie » 13 » Moldovenii ar putea călători liber în UE începând din vară
6:15 PM
Moldovenii ar putea călători liber în UE începând din vară
Moldovenii ar putea călători liber în UE începând din vară Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a anticipat că după ce o comisie din Parlamentul European a aprobat miercuri eliminarea vizelor pentru moldoveni, aceștia vor putea călători liber în Europa la vară.
„Începând cu vara anului curent. Este greu de prognozat ziua exactă, dar deja se vede că, în primul semestru al anului curent, procesul decizional va fi finalizat”, a declarat Gherman pentru radio Europa Liberă. 

După această etapă, condițiile pentru cetățenii moldoveni vor fi următoarele: în baza pașaportului biometric moldovenesc, fiecare cetățean are dreptul să se afle în spațiul Schengen nouăzeci de zile, pe parcursul unei perioade de șase luni.
În acest context, viceprim-ministrul a menționat că un pas important este informarea corectă a cetățeanului despre avantajele procesului de integrare europeană pentru a evita situații similare cum au fost în UTA Găgăuzia. 

„Doar prin aceste exemple, date și statistici concrete putem convinge cetățeanul că integrarea este cel mai bun model de modernizare și de dezvoltare în continuare a Republicii Moldova. Deoarece acest model s-a dovedit a fi cel mai eficient pentru toate statele Uniunii Europene, consider că nu trebuie să căutăm alte modele, trebuie să urmăm calea testată, calea cea mai eficientă pentru Republica Moldova”, a declarat Gherman. 

Potrivit sursei, pe acest parcurs european al Republicii Moldova, relația moldo-rusă va rămâne tot atât de pragmatică, cum a fost și anterior și contactele cu colegii din Federația Rusă se vor intensifica. 

„În luna februarie, îl așteptăm în vizită pe viceministrul de Externe al Federației Ruse, domnul Grigori Karasin, cu care vom avea consultări la nivel de secretari de stat. Și, de fapt, aceste consultări vor servi drept elementul de pregătire pentru vizita în Republica Moldova a omologului meu, domnul Serghei Lavrov pe care îl aștept în vizită, în aprilie curent”, a conchis sursa. 

Precizeazăm că, raportului cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost votat pe 12 februarie, în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European.
Potrivit ministrul de Externe, pe 25 februarie, această decizie va fi votată în plenul Parlamentului European, astfel încât partea decizională în ceea ce privește Parlamentul European va fi finalizată. După votarea în plenul Parlamentului European, miniștrii pentru Justiție și Afaceri Interne ale statelor membre ale Uniunii Europene vor trebui să confirme ridicarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Atât Consiliul statelor membre, cât și Parlamentul European, prin procedura de cod-decizie, vor dispune acest lucru care va intra în vigoare în douăzeci de zile după cod-decizia menționată.

  
Vizualizări: 845 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]