Marţi, 20-Feb-2018, 4:19 PM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2010 » Iulie » 15 » Nemții arată din deget României, dar sunt pe locul 3 în topul cetățeniilor acordate!
1:06 PM
Nemții arată din deget României, dar sunt pe locul 3 în topul cetățeniilor acordate!
Nemții arată din deget României, dar sunt pe locul 3 în topul cetățeniilor acordate! Tocmai realizam revista presei pentru emisiunea "Mai aproape de Europa” (Vocea Basarabiei București), când găsesc atât în Jurnalul Național, cât și în Adevarul un titlu preluat din publicația germană Der Spiegel: România ajută moldovenii să intre în UE „pe uşa din spate”. Răsfoiesc presa româna să văd ce mai scrie despre acest subiect și găsesc în Gândul următorul comentariu: "Un act considerat necesar de milioane de oameni de pe ambele părţi ale Prutului – deschiderea consulatelor generale de la Cahul şi Bălţi – este văzut cu alţi ochi de către săptămânalul german Der Spiegel. Publicaţia germană consideră că, prin facilitarea accesului la cetăţenie română, preşedintele Traian Băsescu se face vinovat de o extindere „pe uşa din spate”, pentru locuitorii de peste Prut”. Așadar, Der Spiegel este de părere, potrivit presei de la București, că "Traian Băsescu intenţionează să crească populaţia ţării prin acordarea a aproape 10.000 de paşapoarte, lunar, cetăţenilor români din Republica Moldova”.

Surprinsă de asemenea idei, mă gândesc la cartea "1989 -Prăbușirea imperiului sovietic”, semnată de către Victor Sebastyen, pe care o citeam și o încheiam chiar zilele acestea. În carte se vorbește inclusiv de reunirea celor două Germanii și despre cum au fost despărțiți frații. Mă gândeam chiar să scriu câteva păreri pe marginea cărții, dar mai ales despre cât de mult am admirat dintotdeauna poporul german pentru puterea de care a dat dovadă la 3 octombrie 1990 și felul în care a facut posibilă reunificarea. Și când colo… tocmai presa germană suspectează România că ar vrea să facă la fel ca ei… Iata de ce, aflând despre această știre sunt profund decepţionată că anume o publicație din Germania scrie asemenea chestii. Este bine știut că "cei de o suferință” ar trebui să se sprijine și la bine și la greu, dar, se pare că, nu toată lumea are această convingere. Ba mai mult, unii trec ușor cu vederea trecutul lor când vine vorba despre regăsirea altora.

Și ca să nu tratăm problema în termeni "patetici”, să privim și altfel - pragmatic, cum e acum la moda să spunem.

Potrivit rapoartelor europene, aflam săptămâna trecută, tot din presa română, că în 2008, la nivelul întregii Uniuni Europene 696.000 de persoane au devenit cetăţeni ai unui stat membru. Cele mai multe cereri de acordare a cetăţeniei le-a aprobat Franța (137.000), urmată fiind de Regatul Unit (129.000) şi Germania (94.000). Așadar, Germania este pe locul 3 la acest capitol și nu România! Și, atenție – cei mai mulţi străini care au primit cetățenie europeană au provenit din Africa, dar nu din Republica Moldova!

Din paginile Evenimentul Zilei aflăm că, în 2008, abia un număr de 5.590 de străini au devenit cetăţeni români. Dintre aceștia 89% provin din Republica Moldova.

Așadar, comparati cifrele și trageți concluziile.

De ce au oare unii nemţi memoria aşa de scurtă?

PS: Evenimentul Zilei scrie că autorul articolului din „Der Spiegel” – Benjamin Bidder - semnează de la Moscova și este pe alocuri ironic şi tendenţios în această abordare. Eu însă mă întreb retoric: Să conteze oare că scrie de la Moscova?

Sursa: Blogul Stelei Popa


  
Vizualizări: 1559 | Added by: admin | Rating: 5.0/1
Total comments: 2
0   Spam
1 lora   (15-Iul-2010 4:06 PM)
:o... angry
consider ca sunt opinii ipocrite a unor ziaristi corupti,ce urmaresc interese politice care ii avantajeaza.

0   Spam
2 Art   (15-Iul-2010 7:24 PM)
Si inca ziaristi corupti de Moscova, dupa cit se vede,- inca un "ecou" al decretului Ghimpu cool

Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]