Joi, 22-Feb-2018, 6:01 PM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2010 » Decembrie » 12 » PARLAMENTUL INTERPELAT PE PROBLEMA TRANSCRIERII ACTELOR DE STARE CIVILA A ROMANILOR DIN AFARA FRONTIERELOR
10:48 AM
PARLAMENTUL INTERPELAT PE PROBLEMA TRANSCRIERII ACTELOR DE STARE CIVILA A ROMANILOR DIN AFARA FRONTIERELOR
PARLAMENTUL INTERPELAT PE PROBLEMA TRANSCRIERII ACTELOR DE STARE CIVILA A ROMANILOR DIN AFARA FRONTIERELOR Institutul pentru Drepturi Civile Europene si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni au interpelat Camera Deputatilor in privinta subdimensionarii institutionale a Primariei sectorului 1 cea care proceseaza toate actele de stare civila pentru romanii din afara granitelor inclusiv pentru basarabenii care isi redobandesc cetatenia romana.

Cum procesul de redobandire functioneaza in ritm sustinut, Primaria sectorului 1 nu mai reuseste sa tina pasul cu realitatea administrative din lipsa de personal, situatie survenita in urma restructurarilor de personal.

Astfel, cele doua organizatii non guvernamentale sugereaza modificare Ordonantei de Urgenta 63 din 30 iunie 2010 si suplimentarea numarului de personal.

Redam integral textul adresei trimise catre dna. Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor.

Doamna Presedinte,

Institutul pentru Drepturi Civile Europene, cu sediul in Bucuresti, sector 1, str. Caderea Bastiliei nr. 41, Corp A, ap. 2

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, cu sediul in Bucuresti, sector 4, str. Mitropolit Filaret nr. 80

Avand in vedere reclamatiile si sesizarile primite din partea cetatenilor romani din Republica Moldova, Ucraina care au redobandit cetatenia romana recent prin depunerea juramantului fata de tara si care se confrunta la ora actuala cu probleme grave din cauza tergiversarii solutionarii cererilor de transcriere a actelor de stare civila inregistrate la Primaria sector 1 Bucuresti va adresam prezenta

CERERE

Prin care va solicitam sa includeti in raportul ce va fi supus dezbaterii in Plenul Camerei Deputatilor un amendament la proiectul de lege 410/2010 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta 63 din 30 iunie 2010 (pentru modificarea legii 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare) astfel incat dimensionarea numarului de posturi la Primaria sector 1 Bucuresti, (Directia Stare Civila) sa se faca tinandu-se cont si de cetatenii romani din diaspora, nu doar de cetatenii romani din raza sectorului 1 a municipiului Bucuresti. In consecinta consideram ca pentru a asigura desfasurarea in bune conditii a procesului de transcriere a actelor de stare civila in Registrele de Stare Civila Romane ar fi necesar un numar de minim 50 angajati pentru Directia de Stare Civila din cadrul Primariei sector 1 Bucuresti si inca 50 pentru Directia Publica de Evidenta a Persoanelor sector 1, astfel incat sa se revina la numarul anterior de angajati ai Directiei de Stare Civila si D.P.E.P. S 1 existent pana la aplicarea prevederilor O.U.G. 63/2010

In prezent numarul oficial al cetatenilor romani din diaspora este de 8.500.000 (iar neofical numarul acestora ar fi de cca 13.500.000), numai in decursul acestui an au redobandit cetatenia romana zeci de mii de cetateni din Republica Moldova si Ucraina multi dintre acestia aflandu-se pe teritoriul Romaniei.

Precizam faptul ca legea starii civile 119/1996 astfel cum a fost modificata si republicata permite solicitarea transcrierii actelor de stare civila in Registrele de Stare Civila Romane atat in fata reprezentantilor Misiunilor Diplomatice ale tarii noastre din tara de domiciliu a petentului cat si in fata Primariei sector 1 Bucuresti.

Ca urmare a ultimelor modificari aduse articolului 44 alin. (5) din legea 119/1996 prin care s-a stabilit ca transcrierea unui act de stare civila in Registrele de Stare Civila Romane se va realiza intr-un termen ce nu va depasi 60 zile, in aceste conditii cei 14 functionari de la Starea Civila a sectorului 1 si cei 29 functionari din cadrul Directiei Publice de Evidenta a Persoanelor a sectorului 1 nu vor putea solutiona cererile de transcriere in termenul prevazut de lege.

Riscam ca politica externa a Romaniei, favorabila acordarii cetateniei romane romanilor de peste Prut, sa se transforme intr-un sir de procese si probleme cauzate de slaba si insuficienta gestionare a institutiilor care au in competenta transcrierea actelor de stare civila, urmare a existentei a unui numar infim de funcionari ai Directiei de Stare Civila si D.P.E.P. S. 1din Cadrul Primariei sector 1 Bucuresti.

La ora actuala transcrierea unui act de stare civila este aprobata de catre dl. Primar al sectorului 1 Bucuresti in aproximativ sase/sapte luni, in conditiile in care cetatenia romana este aprobata in acelasi termen, insa procedura redobandirii cetateniei romane este una mult mai complexa, cu verificari la serviciile secrete, etc.

Transcrierea actelor de stare civila ar trebui sa reprezinte o simpla formalitate si nu o povara prin care li se ingreuneaza situatia solicitantilor si mai mult, intrucat desi sunt cetateni romani si domiciliaza in marea majoritate a cazurilor in Romania, statutul lor devine unul de cetatean roman „fara acte".

Permisul de sedere temporara (in calitate de cetateni straini) nu se mai prelungeste acestei categorii de solicitanti si nici acte de stare civila si de identitate romanesti nu au, creandu-li-se mari probleme din cauza imposibilitatii angajarii la un loc de munca, fiind incalcat si dreptul fundamental la libera circulatie cetatenilor romani pe o perioada mai indelungata, fara nici un temei legal.

In prezent volumul de lucru al Starii Civile a sectorului 1 Bucuresti este mai mare decat cumulul tuturor actelor de nastere, casatorie si deces inregistrate anual la sectoarele 2,3,4,5,6.

Va invederam de asemenea faptul ca actele de stare civila inregistrate la toate reprezentantele diplomatice si consulare ale Romaniei (peste 200 de ambasade si consulate) sunt trimise la Starea Civila sector 1 si prelucrate in exclusivitate la acest serviciu.

Asigurandu-va de cele mai bune intentii va multumim pentru intelegere si colaborare.

Raspunsul va solicitam sa-l comunicati la sediile subscriselor anterior mentionate in termenul legal.

  
Vizualizări: 2843 | Added by: C_Taniusha | Rating: 0.0/0
Total comments: 2
0   Spam
1 vipas   (30-Mar-2011 3:41 PM)
Ar fi binevenita declinarea competentei Directiei stare civila a primariei sectorului 1 catre directiile stare civila ale primariilor unde sunt deschise biroruile teritoriale ale ANC

0   Spam
2 Vitalie   (11-Aug-2011 10:22 PM)
O petitie foarte buna dar din pacate nu se tine cont de ea si nici lumea nusi prea bate capul pentru a schimba ceva, toti tac ear cineva face averi pe seama asta.

Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]