Miercuri, 17-Ian-2018, 3:53 AM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2010 » Octombrie » 24 » TAXI 1447. „Govori na normalinom iaziche”, dar nu na „țaranscom” și „țiganscom”!
11:16 AM
TAXI 1447. „Govori na normalinom iaziche”, dar nu na „țaranscom” și „țiganscom”!
TAXI 1447. „Govori na normalinom iaziche”, dar nu na „țaranscom” și „țiganscom”! Am crezut că este un accident. Că e o toană a unei recepționiste certată cu „limba de stat”. Dar nu! S-a repet și a doua și a treia zi. Evident, nu cu aceeași persoană. Și ca să mă fac înțeleasă, iată despre ce este vorba.

Există în Chișinăul nostru verde și frumos, cum le place să spună celor de pe aici, un faimos serviciu de taxi – 1447. Regret că trebuie să îi fac „reclamă”, dar nu am de ales. La acest serviciu de taxi stă în capul mesei – administratoare, se pare – o oarecare Mașa. Mașa Iacobleva. Și Mașa Iacobleva este rusoaică la origini. Dar nu Mașa e cea care supără și fugărește direct clienții acestui serviciu de taxi, ci subordonatele ei anonime. Adică vocile care ne răspund de fiecare dată „Alio, dobrîi vecer, taxi nomer 1447.” (trad. din rusă – „Alo, bună seara, serviciul de taxi 1447”). Nu e un secret că în Chișinău serviciile de taxi sunt rusificate până la refuz și că în acest mediu limba de stat (nici nu mai pomenesc de română în acest caz) este aproape inexistentă. Cu toate acestea, există și alte servicii de taxi în această capitală unde, chiar dacă te întâmpină cu același „Dobrâi vecer” (trad.din rusă – Bună seara) vocile de la recepție, se ma întâmplă ca unele să vorbească în limba română.

Dar nu și la 1447! Nooo, aici Doamne ferește! să îți vorbească în „limba de stat cu grafie latină” cum scrie în articolul 13 din vestita noastră Constituție.

Așadar, sun eu într-o zi la acest serviciu și cer, în română, un taxi. Eu îi dau pe română, ea pe rusă. Și tot așa până trebuia ca, la fiecare replică de a ei, să răspund cu „Da” sau „Nu”. Se făcea că nu înțelege. Mă anunță în cele din urmă că a venit mașina. Cobor. Taxistul, un rus și el, îmi răspunde Dumnezeu știe ce. Nu mai înțeleg dacă era pentru mine sau nu. Mă întoc în casă, sun iar și întreb dacă acela e taxiul pe care îl aștept sau nu? Mi se răspunde în rusă cu viteza luminii. Zic:

-Doamnă, vă rog, în română că nu înțeleg ce spuneți.

-Devușca…. (trad. rusă – Domnișoară) și iar îmi povestește tot în rusă.

Eu insist:

- Vă rog să îmi vorbiți în „limba de stat”, dacă în română nu înțelegeți.

Și aici vine lovitura de grație:

-Govorite na normalinom iaziche i togda budet i mașina! (trad. din rusă – „Vorbiți în limba normală și atunci veți avea și mașină!”)

Și țac-pac îmi este trântit telefonul în nas.

Eeeee, când văd așa, mă înarmez cu răbdare și sun pentru a doua oară. Povestea cu trântitul receptorului în față se repetă. Insist. Răspunde o alta. Prin intermediul acesteia cer numărul administratorului. Îl primesc cu mare șovăială. Sun. Dau de Iacobleva despre care vă spuneam la început. Mă prezint cu numele întreg, corect și nu trișez cu un altul. Îi spun că sunt ziarist și, că dacă și pe mai departe serviciul lor de taxi va continua să îmi ceară să vorbesc „na normalinom iaziche (trad. din rusă – în limba normală), adică în rusă”, voi face ceea ce pot mai bine – voi scrie ca să știe oamenii cine sunt și cum se comportă cu clienții cei de la 1447. Mașa nu a vrut pentru început să se prezinte, dar, auzind ce profesie am, mi-a promis, evident, tot în rusă, că va lua măsuri.

Au trecut două zile de atunci. Seara aceasta sun, la serviciu fiind, la același 1447. După ce am așteptat 45 de minute încheiate, iar în telefon îmi vorbea robotul numai în rusă, răspunde cineva. Evident cer un taxi, vorbind în română. Mi se răspunde iar în rusă. Și din nou vechea poveste. La fiecare frază de a mea mi se răspunde pe un ton acru în rusă care îmi cere confirmarea prin același ”Da” sau ”Nu”. Până la urmă se pare că ne-am înțeles, cu chiu cu vai. Între timp, cât aștept la telefon să mi se spună cu ce mașină plec, vorbesc intenționat cu o colegă despre comportamentul celor de la 1447.

Zic, așa ca să audă și rusoaica de la celălat capăt al firului:

-Auzi, ăștia de la 1447 vorbesc special doar în rusă? Ei altă limbă nu mai cunosc? Ce fel de patron e ăla care angajează oameni care îi fugăresc clienții?

Iar vocea pițigăiată de la celălat capăt al firului îmi răspunde într-o rusească stropșită:

-V osnovnom da! (trad. rusă – În principiu, da!)

Zic, prefăcându-mă că nu înțeleg:

-Cum, cum? Nu înțeleg.

-Devușca, ia na moldavscom ne znaiu, govorite na ruscom. (trad. rusă – Domnișoară, eu nu înțeleg moldovenește, vorbiți în rusă)

-Și eu în rusă tot nu înțeleg. În română, vă rog.

-Togda, zacazivaite na drugom taxi esli zdesi ne ponimaite. (trad. rusă – În acest caz, comandați un taxi la alt serviciu, dacă aici nu înțelegeți ce vi se spune)

-Spune-ți măcar ce mașină vine? insist eu.

Și aceeași veche metodă a celor de la 1447: trântitul telefonului în nas. I-o fi învățat special așa? Nu știu…

Stau însă și mă întreb: „Măi oameni buni, ăștia sunt întregi la cap? Măi fraților, cât de mare idiot trebuie să fii ca într-un stat, unde 78% sunt declarați moldoveni, tu, o minoritate de 6%, să ai asemenea tupeu încât să mergi cu ciubotele peste ei și să îți bați joc în asemenea hal?! Să insiști să îți vobească ”na normalinom iaziche”!!! Cum se posibil? Alooo, națiune, tu dormi? Chiar ești atât de îndobitocită de tolerezi asemenea comportament?”

Până la urmă a obținut colega mea taxiul. Care, apropo, era deja jos. Și dacă eu nu m-aș fi înțeles cu rusoaica lui, șefa de la dispecerat, l-ar fi lăsat cu ochii în soare pe bietul șofer, moldovean apropo. Ar fi rămas băiatul cu drumul bătut aiurea, dar și fără de cei 30 de lei pe care i-am dat!

Pe drum taxistul strânge din umeri și îmi explică: ”D-apoi ele nu înțeleg moldovenește și trebuie în rusă să le vorbiți”. Zic, surprinsă: ”Cum nu înțelege, dom-le, dacă atunci când m-a ascultat în receptor ce vorbeam cu colega mea a sărit ca arsă? Ăsta e om care nu înțelege?” Și iar strâns din umeri prostește…

Iar zilele trecute un alt caz. Îmi povestește fata de la machiaj, care a asistat la o scenă. Și la același serviciu de taxi!!!! Atenție, la același! Un taxist, moldovean-moldovean, din moldveni-moldoveni, cum spunea chiar el, s-a certat cu o clientă care îi cerea să vorbească românește. ”Ia ne govoriu na moldavscom! Eto țiganschii i țaranschii iazic! Mne tașnit ot etom moldavscom, hoti ia i moldovan! Ne hociu ia na moldavscom govoriti i vseo! Vâhodi iz mașinu!” (trad. rusă -Eu nu vorbesc în moldovenește pentru că este o limbă țigănească și țărănească! Mi se face greață de la această limbă, chiar dacă sunt moldovean! Nu vreau să vorbesc în moldovenește și basta! Ieși din mașină!)

Incredibil!!! Ce spălare de creier în cazul unora și câtă îndârjeală imperialistă în cazul altora!
Închei pe nota asta, dar cu o adresare către nimeni altul decât edilul Dorin Chirtoacă:

”Domnule primar, în noul slogan de campanie spui că ai scos orașul din rahat și mai meriți un mandat. Foarte bine! Dar cu serviciile de taxi, cand o rezolvi? Nu de alta, dar aici chiar pute - rău de tot! La acest capitol pute, nu glumă”.

Deșteaptă-te române - moldovene, ce ai fi, numai deșteaptă-teeeee odată și odată, somnul mamii lui de somn!!!

UPDATE ORA 13.57: MĂ BUCUR CĂ CEI DE LA 1447 AU CITIT ACEST ARTICOL. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă caute pe la serviciu. ARTICOLUL AICI RĂMÂNE!

UPDATE ORA 23.33: O colegă îmi povesteşte că a fost cât pe ce să fie bătută de un taximetrist de la 1447 pentru că nu a achitat 45 de lei, din Centru până la Buiucani. Taxa pentru acest traseu este de 35 de lei. Era o Dacia de culoare roşie. Revin cu numărul exact al maşinii mâine.

UPDATE ORA 23.35: Colegele mele de la serviciu cer un taxi, în română, la acelaşi 1447 şi li se răspunde: “Devuşca ia ne ponimaiu” (trad. din rusă – Domnişoară, eu nu înţeleg) Situaţia rămâne neschimbată la 1447.

UPDATE: Sambata, ora 16.07. In sfarsit la taxi 1447 ni se raspunde in romana. Deci, articolul a avut efect. Asadar, se poate si in romana!

Autor: Stela Popa
Sursa: stelapopa.unimedia.md

  
Vizualizări: 3299 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 261 2 »
+1   Spam
1 cipdeil   (24-Oct-2010 11:47 AM)
E jalnic angry

0   Spam
2 Anatol   (24-Oct-2010 1:53 PM)
Bravo Stela Popa, Bravo Oleg Brega, mai multi ca voi si se va misca carul din loc

0   Spam
9 Gregory0405   (30-Oct-2010 11:02 AM)
Permite-mi sa te contrazic. Il cunosc pe Brega personal, si nu regret acest lucru. Undeva ai dreptate cand zici ca e bravo. Din pacate Brega este un om al cuvantului doar, nu si al faptei. Omul acesta vorbeste mult. El combate orice idee. Este omul care nu va fi niciodata de acord cu nimic. Orice ai zice, e rau. Voronin e rau, Filat e rau si Ghimpu e rau. Toti dar toti fara exceptie sunt rai. Este un teoritician Prega, si nici un pic de practica. Tot bunul din el este ca trebuie sa procedam ca el si sa ne cerem ce e al nostru, dar in rest, vorba cantaretei Dalida, "parole, parole, parole...".

0   Spam
3 petsir   (25-Oct-2010 5:16 PM)
Asta e problema cu care ma confrunt eu mereu...Am sunat special la toate serviciile de taxi din Chisinau, nici una nu mi-a vorbit in romana... Si ma intrebam, chiar nu se poate de luptat cu acesti nationalisti-fascisti rusi? Bravo Stela, asa intuiam eu, doar presa poate face ceva ... E trist ce se intampla in inima Chisinaului

0   Spam
4 ana   (26-Oct-2010 4:26 PM)
taxi ca taxi deja rusificat si stalcit in limba romana

mai nou serviciul moldtelecom suna direct acasa si doamna sau domnisoara propune direct in rusa noi pachete internet mai ieftine decat la alte companii...m-am simtit in mijlocul Moskovei cand am ridicat receprorul si am auzit-o


0   Spam
5 uigres86   (28-Oct-2010 9:50 AM)
Cu mine s-a intamplat ezact acelasi lucru, cei de la 1447 numai in rusa vorbesc, nici numai comand taxi de la ei. angry

0   Spam
6 sergiu   (28-Oct-2010 11:24 AM)
"Журналистка" как всегда все напутала не надо называть русскими всех кто не говорит на румынском языке и делать выводы что все кто говорят на русском плохие.Я сам на работе пользуюсь гос. языком, а дома с друзьями буду говорить на каком хочу и если мне не нравится обслуживание в такси баре или магазине я просто туда не хожу, а не пишу статьи какие все уроды кто не говрит на моем языке. Сама во всем виновата нахера пользоваться услугами если тебе не нравится как они работают??? вы сами виноваты какого хера в ходите в патрию платите за билет и смотрите фильмы на русском, какого хера в маклер даете обьявления на русском раз вы такие патриоты, вы сами молдоване не хотите учить и грамотно говорить на своем родном языке, а потом еще ищите виноватых. Неужели если русских 6% и они нац. меньшинство, то это именно они покупают билеты в патрии и дают обьявы в маклере и ездят на всех такси.Скоко видел молдован у которых меню мобильника на русском потому что английский не выучили, а на румынском не понимают,тоже самое про компьютеры, с торентов тоже качали все на русском, программы фильмы, а теперь плачите.

0   Spam
10 Gregory0405   (30-Oct-2010 11:27 AM)
Sergiu, noi de multe ori suntem nevoiti sa vorbim in rusa cu voi, pentru ca nu aveti simt si cultura sa invatati limba plaiului natal. Eu is patriot pentru ca is la mine acasa, dar limba porcilor oricum o sunosc si nu esti tu devina. Asa a fost politica expansionista rusa de a ocupa teritorii si de a nimici si a spala creierii la oameni. 300 de ani sub turci, dar nu citim SMS in turca, pentru ca am fost impusi. 300 dani sub turci si doar vre-o 80 sub rusi si turcii nu ne-au schimbat religia dar rusii au schimbat totul, pana si biserica e ortodoxa cu shtabcvartira la Moscova. Si apoi tot ce exista in jur e in rusa, in mare parte, si suntem nevoiti sa citim si sa ascultam totul in rusa. Si apoi o ultima idee, mereu cel mai destept trebuie sa cedeze. Iaca si cedam. numai ca deam voi cu totul va urcati in cap. Invatati limba si studiati cultura si nimeni nu o sa va zica nimic.

0   Spam
7 mihaita   (29-Oct-2010 9:19 AM)
pai rusu cu forta nea bagat cartea lor in cap,de unde sa fi stiut noi limba romana? acum invatam ce ne-au interzis si vom sti gramatica,multe alte pozitive lucruri decat....pana acum.
Vedeti ce fac daca-i calci pe coada?
Incetisor va ve-ti deprinde cu limba de stat a acestui popor,succese rebeata.

0   Spam
8 MAGNOLIA   (29-Oct-2010 6:27 PM)
Baieti si fete mari, mai bine v-ati okupa ku lukruri mai importante pentru prosteritatea acestei tari, da nu sa birfiti cine stie ce... O PERSONALITETE ce se stimeaza nu ar proceda asa,,,, dar acel invidios si lenes - care e vecinic nemutamit de ceva mereu va imbla si se va plinge la orice kolt - /ka cica asta nu e asa si aceea nu e altfel/ PINA LA URMA TOT TINERETUL FUGE DIN TARA - IATA PATRIOTI... si nu are importanta ce nationalitate esti, kaci PADURE FARA USCKATURI NU ESTE - IN PRIMUL RIND OM TREBUIE SA FII. KUM SPUNEA SI MARELE EMINESKU - SA FII DOMN IO INTIMPLARE - SA FII OM II UN LUKRU MARE - DAR DIN PAKATE IN TARISOARA NOSTRA IUBITA MAJORITATEA NU SE CLASIFIKA SUB ACEST KRITERIU.
SUCCES - SI NU UITATI VIATA E UNA - RAU FACI - RAU AJUNGI!
BAFTA

0   Spam
11 un oarecare   (01-Noi-2010 6:12 PM)
Cu parere de rau ... ceva dreptate ai ,doar ceva,acolo cand spui,ca ar trebui de renuntat la servicii proaste. Asa cretini ar trebui boicotati si sa falimenteze .Dar jargonul de rusnac obraznic deranjeaza .Daca limba rusa e limba ta materna-apoi borbeste-o ca o persoana educata ,dar nu ca un mujic!!!!!!!!!!

0   Spam
12 alexandra   (03-Noi-2010 4:05 PM)
cat mai au sa ne calce in picioare astia cu grohaiala lor porceasca? sa ne spuna noua ce fel de limba vorbim? Pentru magnolia: nu inteleg cum asa ?adica acest lucru nu este important? ba este foarte important, cand vin colonialistii la tine acasa(sa nu uitam cine sunt acetia toate tarfele si aventurierii, astia sunt colonialitii) iti spun cum sa vorbesti si ce sa vorbesti si culmea te mai si insulta in cel mai josnic mod, e revoltator si strigator la cer. Ne-au spalat creierii ne-au anihilat ca si natiune si vine acum Siroja sa ne arate cum stau lucrurile, iar magnolia face teoria pacii, nu poti avea constiinta unui viitor uitand trecutul, iar animalele astea ne calaresc deja de 2 secole. Vine o incluta fara intelect si cu iq de maimuta sa ma invete cum sa vorbesc in propria mea casa? revoltator... nu este xenofobie, dar respecta casa si masa care ti s-au dat pe pamantul asta care te hraneste, care iti permite sa te inmultesti ca un parazit.

+1   Spam
13 alexandra   (03-Noi-2010 4:11 PM)
CEMODAN! VOKZAL!! ROSIA!!

0   Spam
14 Daniel C.   (06-Noi-2010 6:49 PM)
Cine imi poate traduce ce a scris Sergiu pe rusa ? Am cautat pe Google Translate si am gasit si ceva cuvinte murdare. Rusii sunt chiar asa de nesimtiti in Basarabia ? Noi avem probleme cu maghiarii dar nu au asa tupeu sa spuna ca nu intelegem romana. Daca nu inteleg romana care e o limba tiganeasca si taraneasca sa o taie la ei in tara,in Rusia respectiv Ungaria,nimeni nu ii tine cu forta. Sanatate (sau cum se zice pe rusa,cred ca na zdrovie (asta o stiu din poloneza ;)) ). Salutari din Romania ! smile PS. Daca aia de la acea firma de taxi sunt nesimtiti nu mai circulati cu ei,o sa dea faliment,un pic de reclama negativa nu le-ar strica ca sa inteleaga si ei ca economia de piata,capitalismul se bazeaza si pe respect si bun-simt si pe respectarea legiilor tarii.

0   Spam
15 MAGNOLIA   (18-Noi-2010 8:40 AM)
ca in vorba ceea - cu cit e mai mica tara cu atit ambitiile sunt mai mari... rusine

0   Spam
16 ritter   (25-Noi-2010 8:11 PM)
sergiu

не тупи.
Именно вот такое беспардонное хамство, проявляемое порой твоими и моими русскоязычными согражданами, и вызывает у молдаван отрицательную реакцию на перспективы придания русскому языку статуса государственного, интеграции русскоязычного сектора нашего общества во властные структуры и проч проч.

Оно тебе и мне надо?
Ты знаешь гос. язык употребляй его тогда когда это требуется.
Я поступаю именно так и (верь, не верь, но так и есть) проблем с "лимбой" или из-за "лимбы" еще не имел smile


0   Spam
17 alexandra   (30-Noi-2010 3:10 PM)
ba, eu nu inteleg, ce dracu cauti tu pe site-ul asta? du-te si scrie in alta parte. Iar pentru Zambila: despre ce ambitii vorbesti draga? cand mergi in marea britanie vb engleza, cand mergi in franta vb franceza, etc. care sunt ambitiile? sa ti se vorbeasca in romana? asta da ambitie. animale

0   Spam
18 alifacoop   (25-Dec-2010 10:20 AM)
trebue nu de raspuns la ocei oameni care intreaba in limba rusa,sau de raspuns in limba de stat,asa cu au facut-o tarile pribaltice.

0   Spam
19 zildjanu   (28-Dec-2010 10:08 PM)
iaca sa bleaha muha,pidari ce sint ei,,sa le spun in limba lor ca sa intaleaga,,eu dacas din moldova si vin si lucrez in rusia nimeni numi raspunde in romana,trebu sa invat numai decit limba rusa ca so pot vorbi daca nu de alt fel ai probleme

0   Spam
20 zildjanu   (28-Dec-2010 10:14 PM)
fie care tara ari limba ei,in romania se vorbeste romana,in russia rusa,,in ucraina se vorbeste ucraineste,si asa mai departe fiecare tara are limba ei,,,,da noi moldova cam sintem chirciti,,ca la noi se spune hologhilnic da nu frigider,,rizetca da nu priza,si asa o multime de marantusuri,si cind te mai duci pe la piata centrala tot asa cind cumperi ceva tot in russa treb sa vorbesti ca ii cazioli nu intaleg

0   Spam
21 zildjanu   (28-Dec-2010 10:20 PM)
eu chiar singur toate cuvintele in romana nu le intele,si ce nu inteleg in romana intaleg din limba rusa,si si sa fac iaca sa ma descurc princetu,fiecare tara are limba ei si cund vorbeste,vorbeste curat si frumos,se poate exprima cum trebue in orice situatie,da noi saraci daca vorbim si nu ne putem exprima in romina ne exprimam in russa,da citio data iti mai este si rusine sa vorbesti

0   Spam
22 ion   (27-Feb-2011 9:17 AM)
Doamne , Doamane cind o sa se termine rahatul acesta , cit timp trbue sa mai treaca ca sai vie mintea moldoveanului , nebun cry

1-20 21-24
Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]