Joi, 22-Feb-2018, 12:02 PM
Bine ai venit Oaspete |
Meniu
Logare
Autentificare:
Parola:
Publicitate

Pagina Principala » 2013 » Aprilie » 9 » Tomac vorbește despre câți moldoveni dețin și cetățenia română
4:48 PM
Tomac vorbește despre câți moldoveni dețin și cetățenia română
Tomac vorbește despre câți moldoveni dețin și cetățenia română umărul moldovenilor cu cetățenie română este mai mare decât cel estimat de Fundația Soros-România. Acest fapt a fost anunțat de deputatul român Eugen Tomac într-un interviu acordat pentru Radio Europa liberă.

„Numărul cetăţenilor români din Republica Moldova a crescut în mod considerabil, în ultimii ani”, a declarat demnitarul român.

Potrivit Fundației Soros-România, numărul moldovenilor care au primit pașapoarte românești începând din anul 1991 este de 400 000, iar cifra ar putea să crească la 550.000 odată cu rezolvarea dosarelor care, la sfârșitul anului trecut, se mai aflau în procesare. Dificultatea de a stabili numărul exact e cauzată de statisticile oficiale netransparente.

Potrivit sursei, valul de cereri nu este atât de mare ca la început. Pentru facilitarea redobândirii cetățeniei române, Eugen Tomac a depus în Parlamentul de la Bucureşti un proiect de lege pentru reducerea taxelor consulare cu 90%. „Am argumente destul de credibile: în primul rând, pentru că salariul mediu, în Republica Moldova, este mult mai mic decât chiar cel din România, de vreo 10 ori mai mic decât cel din Uniunea Europeană şi este, în mod natural şi firesc, să solicităm ca pentru cei care redobândesc cetăţenia română, transcrierea documentelor, certificatului de naştere, certificatului de căsătorie, a celorlalte acte să se facă cu o reducere de 90% a taxelor consulare, aplicate în prezent de către Ministerul Afacerilor Externe”, a explicat Tomac.

Anterior deputatul a promis că va deschide un birou parlamentar în Chișinău. Potrivit sursei, cetăţenii vor putea, în mod liber şi deschis, să se adreseze cu problemele pe care le întâmpină în relaţia cu instituţiile statului român sau orice alt gen de subiecte.

Biroul își va demara activitatea în mai puțin de o lună, pe strada 31 August 1989.
  
Vizualizări: 1749 | Added by: admin | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Inregistrare | Intra ]